Fonduri structurale blog

Atunci cand vorbim de managementul de proiecte, in special pentru fondurile europene nerambursabile din 2011, nu va implicati emotional: discutati strict in plan rational, avand ca argumente simple fapte si realitati. Daca discutati in plan emotional, se prea poate, fireste, sa va inselati, iar acest lucru tinde sa se tradeze in ceea ce spuneti.
Ascultati si fiti receptiv la contraargumente si analizati-le asa cum se cuvine, dar evitati sa acceptati prea multe compromisuri, altfel proiectul nu mai are nici un rost, chiar daca acum devine fezabil.
Decizia finala ii apartine clientului dumneavoastra, deci lasati-l sa aleaga singur: dumneavoastra doar ii dati informatiile necesare pentru a putea lua o hotarare inteleapta. Daca el intelege riscul, dar vrea totusi sa mearga mai departe, e dreptul lui legitim. Asa cum si dumneavoastra aveti dreptul legitim de a va intreba daca riscul de esec al proiectului nu se va reflecta negativ asupra reputatiei dumneavoastra profesionale, devenind astfel un risc personal. Nimeni nu reuseste in viata prin esecuri.
Daca e ca decizia sa nu fie luata in favoarea dumneavoastra, evaluati atent gradul de risc personal si, in caz ca e mai mare decat vi se pare acceptabil, retrageti-va de la conducerea proiectului (daca e posibil).
Bun, deci ce faceti, totusi, in cazul cel mai rau…? Daca ati ajuns la aceasta parte a articolului, haideti sa presupunem ca ati facut toate aceste lucruri. Ati evaluat proiectul pe fonduri europene nerambursabile in 2011 si e un dezastru iminent; abordarea dumneavoastra constructiva privind stoparea lui a esuat. In continuare, cineva tine mortis sa-l vada pus in miscare si acel cineva va avea grija ca acest lucru sa se intample. Dumneavoastra ati incercat sa determinati modificarea sau stoparea demersului. V-ati pus la bataie toate aptitudinile de comunicare, ca sa aratati de ce nu este o idee buna. Dar nimeni nu va asculta.
Acum e momentul sa va faceti bagajele si sa spuneti “nu”. Dumneavoastra sunteti profesionistul in chestiunile de acest tip si, daca sponsorul sau clientul dumneavoastra nu vrea sa va dea ascultare acum, atunci e foarte probabil ca nici in continuare nu va vrea sa asculte ce aveti de spus, ceea ce va face ca relatia dumneavoastra de colaborare sa fie dificila. Stiu ca nu intotdeauna veti putea s-o faceti, dar nici n-o sa va vina sa credeti ce uluitoare forta de convingere are simplul fapt ca va ridicati si plecati de langa cineva, dupa ce i-ati spus: “Bine. Eu mi-am pus la bataie intreaga capacitate profesionala, ca sa vin cu o parere, dar trebuie sa respect faptul ca voi nu vreti sa tineti cont de ea. E dreptul vostru, asa ca nu-mi ramane decat sa va urez mult noroc si sa sper sincer ca eu m-am inselat, nu voi.”
Multumiti-le politicos pentru oferta, spuneti “nu” si plecati. Aveti aceasta datorie fata de dumneavoastra insiva. Nu pretind ca toata lumea va va aprecia pentru acest lucru intr-un proiect pe fonduri europene nerambursabile in 2011, nici ca vor fi prea multi care sa va multumeasca, dar nu de asta depinde intotdeauna sa fiti considerat un bun manager de proiect care se bucura constant de succes.

Author :
Print