Fonduri structurale blog

Conflicte intre clienti: multe proiecte nu au un singur client, ci un grup de persoane care actioneaza impreuna, ca un sponsor colectiv al proiectului. Daca membrii acestei echipe par sa doreasca lucruri foarte diferite de la proiect si consuma mai multe fonduri europene nerambursabile si timp certandu-se intre ei, decat ajutand proiectul sa progreseze, atunci e semn rau! In cazul in care conflictul se datoreaza unor diferente de opinie si poate fi rezolvat ca atare, atunci nu-i nici o problema. Dar daca el se datoreaza faptului ca proiectul va afecta interesele unora dintre clienti, atunci va trebui sa gasiti un sustinator cu multa putere de influenta, intelegere deficitara a cerintelor, ca sa obtina ceva concret, un client trebuie sa stie ce doreste. Un oarecare grad de echivoc al cerintelor este perfect acceptabil, daca exista disponibilitate din partea clientului sa investeasca intr-o analiza reala a nevoilor sale sau in activitati cum ar fi crearea de prototipuri, care pot aduce o intelegere mai buna a trebuintelor. Totusi, daca intelegerea deficitara a cerintelor se combina cu o atitudine gen “Hai sa lasam discutiile, pune mana si fa-o!”, atunci exista un foarte mare risc de esec in ce priveste livrarea la nivelul asteptarilor.
Lipsa de flexibilitate in privinta planificarii si problemelor europene: nu veti putea sa estimati cat timp va dura un proiect si cat de multe fonduri nerambursabile va costa, decat dupa ce i-ati stabilit continutul din perspectiva activitatilor necesare si ati planificat aceste activitati (si chiar si atunci datele dumneavoastra raman simple estimari, supuse riscului). In multe cazuri, clientii au restrictii, reale sau inchipuite, asupra duratei si a costurilor: proiectul trebuie sa fie finalizat in maximum sase luni, proiectul nu poate sa coste mai mult de 250 000 de lire sterline. Asa se intampla in lumea noastra de zi cu zi si dumneavoastra, ca manager de proiect, trebuie sa invatati sa lucrati intre limitele pe care le impun constrangerile de acest gen, dar pe de alta parte, nici nu puteti sa faceti minuni! Munca in asemenea conditii nu este posibila decat daca restrictiile sunt rezonabile sau daca vi se ofera posibilitatea sa flexibilizati obiectul de activitate si calitatea livrabilelor proiectului.
Timp insuficient pentru testare: clientul proiectului admite necesitatea unei etape de evolutie conceptuala a lucrurilor, dar nu va accepta sa se consume timp cu etape cum ar fi cea de testare, al caror rost este sa asigure calitatea produsului rezultat. Fara testare si fonduri europene nerambursabile, rezultatele finale vor fi adeseori foarte echivoce. Perioada de testare, dat fiind ca se afla de obicei spre finalul unui proiect, ajunge adeseori sa se vada comprimata, ca modalitate de scurtare a duratei proiectului. De asemenea, nu intotdeauna este de la sine evident de ce aveti nevoie de testare. Daca pregatirea dumneavoastra de baza este una inginereasca, veti avea atat de adanc inradacinata in gandire necesitatea testarii, incat vi se va parea indiscutabila, dar cand clientul provine dintr-un alt domeniu profesional, cum ar fi contabilitatea sau marketingul, lui nu i se va parea ceva chiar atat de firesc. (De pilda, cand un contabil sau un marketer a executat o lucrare, aceasta s-ar putea sa fie verificata sau discutata de seful lor direct, dar nu se face testarea ei in mod formal).

Author :
Print