Fonduri structurale blog

Problemele structurale

Analizele de fezabilitate nu asigura niciodata un grad absolut de certitudine, dar intr-adevar reduc riscurile structurale. Durata si gradul de profunzime la care se face analiza fezabilitatii depinde de cat de riscanta este situatia sau de cat apetit pentru risc are clientul dumneavoastra, deci cu cat riscul scade si cu cat clientul este dispus sa accepte un grad mai mare de risc, cu atat mai scurta poate fi etapa fezabilitatii.

Acolo unde faptul ca solutia este incorecta sau nu functioneaza cum trebuie are repercusiuni foarte grave, se cuvine ca dumneavoastra sa luati in considerare ciclul de viata al procesului de testare pe care l-ati implementat. Testarea poate fi o activitate scurta si simpla, dar acolo unde devine esentiala, va avea un ciclu de viata propriu si complex. Pregatirea pentru testarea structurala poate sa inceapa foarte devreme in cadrul unui proiect. Un ciclu de viata reprezen­tativ al procesului de testare ar putea arata cam asa:

Elaborarea criteriilor de acceptare in urma testarii: ce trebuie sa se intample, pentru ca solutia sa fie considerata ca a trecut cu succes tes­tul. Un exemplu in acest sens, pentru un software, ar fi ca programul in cauza trebuie sa treaca in proportie de 100% testele obligatorii, sa treaca in proportie de 90% testele optionale si sa aiba sub zece hibe minore in conditii de functionare normala.

Elaborarea procedeelor detaliate de testare: definirea in detaliu a operatiunilor care vor avea loc in cadrul testarii.

Optional, teste de acceptare la fabrica si teste de acceptare la fata locului, atunci cand aveti echipamente sau materiale care se produc intr-un amplasament apartinand unui furnizor tert.

Testarea pe unitate: testarea separata a fiecarui element component al solutiei.

Testarea integrata: testarea impreuna a tuturor componentelor solutiei.

Testul de acceptare la utilizatori: utilizatorii sunt pusi sa foloseasca solutia si sunt intrebati daca aceasta le indeplineste cerintele.

Testarea operationala: o etapa finala in care se face integrarea solutiei cu mediul de activitate general, pentru a se vedea daca reuseste si in practica sa functioneze alaturi de toate celelalte activitati necesare.

In fiecare dintre etapele structurale de mai sus, se poate intampla ca solutia sa nu treaca testul, ceea ce inseamna ca va fi nevoie de noi eforturi in directia perfectiona­rii ei. In plus, pentru proiectele care cuprind lucruri cum ar fi lansarea unui nou produs, este de obicei recomandabil sa se introduca o etapa a utilizarii sau consumului de proba. Testarea produselor prin mostre oferite clientilor spre utilizare sau consum este un tip de competenta profesionala pe care profesionistii de marketing au dezvoltat-o si o stapanesc la nivel de experti. In principiu, aceasta faza presupune ca produsul sa le fie efectiv dat un posibili clienti, care astfel pot sa-l foloseasca de proba. In acest fel, dumneavoastra obtineti feedback relativ la acceptabilitatea produsului. Eventual se poate recurge si la taxarea clientului cu o anumita suma pentru produsul oferit, in ideea de a obtine date despre sensibilitatea la pret a pietei si gradul in care va fi acceptat un anumit nivel de pret.

In sfarsit, acolo unde trebuie sa concretizati rapid beneficii sau efecte din ceea ce este un proiect foarte mare, ganditi-va la impartirea lui in nu­meroase faze mai mici. Fiecare faza este un proiect complet de sine statator. Ca alternativa, introduceti dupa un tipar regulat jaloane de realizare in cadrul proiectului: puncte in care ar trebui sa materializati ceva care are valoare externa pentru clienti. In multe cazuri, acest lucru va parea greu de facut, dar, in conditii normale, se poate pune in practica doar cu un pic de logica si imaginatie creatoare. Analizati temeinic procesul de proiectare, pentru a identifica livrabilele partiale pe care clientul le-ar putea utiliza, la baza acestei abordari poate sa stea metodologia de brainstorming, avand ca subiect gasirea unor solutii rapide. Adeseori, clientii nu vor avea incredere, de obi­cei, fiindca au mai trecut prin asemenea experiente!, intr-un mega-proiect care nu le ofera nimic concret si de valoare timp de, sa zicem, optsprezece luni. Ei vor fi incomparabil mai multumiti cu o serie de mici realizari structurale, dar care adauga valoare, aparute la intervale regulate. Relatia de incredere reciproca se va intari cu grupul dumneavoastra de clienti, daca puteti face acest lucru, plus ca firma al carei angajat sunteti va beneficia mai rapid de castigul pe care i-l aduce prestatia dumneavoastra. Aceste livrabile intermediare nu trebuie sa fie uriase, dar trebuie sa aiba o valoare explicita pentru clientul beneficiar.

Author :
Print