Fonduri structurale blog

O alternativa eficace si care sa merite efortul trebuie sa fie semnifica­tiv mai putin riscanta decat planul initial. Un exemplu simplu: daca trebuie neaparat sa va duceti undeva si masina dumneavoastra nu prea merge bine, atunci ati putea face un plan de rezerva avand la baza folosirea unui alt mijloc de transport, dar daca acesta este inca si mai putin sigur decat masina dumneavoastra, se cheama ca n-ati redus riscul cu nimic.

La ce activitati puteti renunta, daca alternativa nu aduce rezultatele scontate? Ceea ce face adeseori ca planurile de rezerva sa fie mai pu­tin riscante este in cazul fondurilor neatrase, faptul ca ele se bazeaza pe materializarea doar unei parti din ansamblul integral al livrabilelor deja planificate.

Utilizarea eficace a apelului la autoritatea superioara este esentiala in probleme structurale.

Apelul la o autoritate superioara este un element de baza din arsenalul de in­strumente cu care managerul de proiect poate sa duca lucrurile la indeplinire. El poate fi folosit pentru a obtine implicarea persoanelor cu autoritate (spre exemplu, pentru a primi mai multe resurse sau pentru a determina luarea unor decizii) si, de asemenea, poate fi folosit pur si simplu ca amenintarea la adresa unor membri mai recalcitranti ai echipei de proiect. Eu nu va recomand sa recurgeti prea des la acest din urma uz, fiindca este un semn de slabiciune manageriala, dar utilizat ocazional si cu parcimonie, poate fi extrem de eficace. Multi manageri de proiect fie se arata reticenti in a apela la autoritatile superioare, vazand in aceasta un esec personal, fie, cazul cel mai des intalnit, folosesc remiterea mai sus a deciziei ca pe un mod de a se descotorosi de tot ce nu pot sa faca ei insisi sau, din cine stie ce ratiuni, nu vor sa faca.

Utilizarea judicioasa a apelului la autoritatea superioara este utilizarea cu echilibru, dar nu deloc. Sponsorul dumneavoastra sau vreo alta per­soana la care apelati in asemenea situatii de fonduri neatrase face de asemenea parte din grupul celor implicati in proiect si va trebui sa mai si faca ceva, din cand in cand.

Atunci cand ati hotarat ca trebuie sa mergeti cu problema mai sus, cautati sa va puneti in situatia celui la care apelati in probleme structurale. Adunati informatiile de care va avea nevoie acea persoana ca sa va poata ajuta si faceti-o cat mai devreme posibil. De exemplu, daca nu reusiti sa obtineti repartizarea in proiectul dum­neavoastra a unui om despre care credeti ca veti avea nevoie, puteti merge la un manager superior, care sa decida detasarea celui in cauza. Primul lucru pe care este cel mai probabil sa va intrebe managerul superior va fi ce anu­me face persoana respectiva in prezent si ce consecinte va avea faptul ca-si stopeaza activitatea ca sa lucreze la proiectul dumneavoastra. Daca vreti sa economisiti timp si sa faceti o impresie de adevarat profesionist, cel mai bine ar fi sa puteti raspunde pe loc la asemenea intrebari.

Desi este important sa nu va aratati prea dornic sa apelati la autoritatile superioare, din clipa in care a devenit necesar, trebuie s-o faceti fara intarzi­ere. Persoana la care apelati are dreptul sa se astepte la un oarecare ragaz, ca sa aiba timp sa reflecteze si pentru a fi informat asupra problemelor. Nimic nu-i enerveaza mai tare pe managerii superiori decat sa se vada impinsi cu spatele la zid in ultimul moment, pentru ca dumneavoastra ati stat prea mult ca sa pritociti o problema!

Author :
Print