Fonduri structurale blog

Un alt exemplu este un proiect de telecomunicatii finantat din fonduri europene in 2011, la care am colabo­rat: obiectul lui consta in materializarea unui produs nou, care impunea sa instalam aparatura in locuintele clientilor nostri. Aparatura in cauza nu arata prea bine, dar noi am presupus ca oamenii o vor ascunde prin vreun ungher din casa si ca nu conteaza cum arata. Contra unei mici taxe (cam 10 lire sterline pe locuinta, ceea ce nu era mult, dat fiind costul aparaturii de aproximativ 150 de lire sterline bucata), furnizorul putea sa aplice o banda exterioara care sa imbunatateasca aspectul aparatului. Noi am presupus ca taxa va reprezenta un cost total prea mare pentru clientul nostru si ca efectul pozitiv asupra clientilor sai finali va fi prea scazut. In practica insa, aparatul a fost plasat de regula intr-un loc vizibil din locuintele utilizatorilor. Si a tre­buit sa fie reproiectat la o data ulterioara, la un cost si fonduri mult mai mari, fiindca utilizatorii europeni se plangeau tot timpul de cum arata!

In 2011 in ambele cazuri, daca am fi identificat ca atare prezumtiile pe baza carora am actionat, am fi putut gestiona mai bine situatia.

Obtinerea aprobarilor semnate este si ea foarte importanta. Majoritatea metodologiilor bune de management de proiect au aceasta notiune a obtinerii sub o forma sau alta a avizului semnat din partea sponsorilor, ori de cate ori se schimba ceva important. Avizul se poate da in privinta unei modificari a obiectului, a termenului de realizare sau a costului de executie. Clientilor nu prea le place sa-si dea avizul semnat, dar el reprezinta o dovada de buna practica, este un aspect important si pot aparea probleme daca nu se face. Aproape toti managerii de proiect sunt constienti de acest lucru. O multime dintre ei nu se deranjeaza sa-l faca, dumneavoastra de pilda va mai amintiti cand l-ati determinat ultima oara pe sponsorul dumneavoastra sa-si puna oficial apostila pe o modificare de cost sau de timp pentru un proiect?!

Atunci cand discutati asemenea schimbari cu un client, incercati sa nu le faceti sa sune ca un fapt implinit, clientul nu trebuie sa fie nevoit sa se resemneze pur si simplu in fata unei erori de planificare, ci trebuie sa ia o decizie daca sa accepte sau nu ceva. Prin urmare, trebuie sa aiba de ales. In plus, verificati si ca modificarea sa nu contravina prioritatilor clientului in ce priveste compromisul timp-cost-calitate-functionalitate.

Obtinerea unei aprobari semnate nu inseamna un simplu transfer al riscului personal, din partea dumneavoastra ca manager al proiectului, ca­tre sponsor, aceasta mentalitate nu este deloc constructiva. Avizarea sub semnatura are ca scop sa garanteze ca, atunci cand se iau decizii cruciale, semnatarul le trateaza ca pe o chestiune serioasa. in absenta unei angajari explicite sub semnatura, creste riscul ca semnatarul sa nu accepte in totalitate ceea ce se semneaza sau sa nu faca destul efort ca sa inteleaga la ce subscrie prin apostila pe care o pune. Totodata, se pune si problema sa existe un circuit documentar formal al deciziilor luate, in caz ca veti avea vreodata nevoie sa le revedeti.

Author :
Print