Fonduri structurale blog

Tuturor managerilor de proiect eu le dau urmatoarele sfaturi pe aceasta tema: Dobanditi un nivel minim de competenta in fiecare dintre aceste domenii, nu intr-atat incat sa puteti indeplini sarcini complexe in fiecare domeniu, ci pentru a fi in stare sa interactionati activ si complet cu profesionistii din fiecare disciplina specializata si sa gestionati sustenabilitatea proiectului pe fonduri europene. Fiecare dintre aceste sapte domenii “inculpate” devine periodic necesar in multe proiecte. Se prea poate sa aveti capacitatea si timpul necesar pentru a executa dumneavoastra insiva unele sarcini foarte simple din fiecare domeniu, numai dumneavoastra puteti aprecia, cu propria judecata, daca este o treaba suficient de simpla sau de putin importanta, dar daca va treziti ca dedicati portiuni semni­ficative din timpul dumneavoastra de munca oricaruia dintre aceste domenii, inseamna ca nu gestionati proiectul.

Invatati cand si cum sa aduceti specialisti pentru fiecare dintre aceste domenii, in mod normal, de unii dintre ei nu veti avea nevoie decat pentru anumite portiuni ale proiectului. De fapt, este foarte folositor sa aveti o retea de relatii personale cu oameni specializati in aceste dome­nii, nu numai ca sa-i aduceti colaboratori la proiectele dumneavoastra, dar si sa apelati la ei cand aveti nevoie de un sfat competent.

Invatati-le limbajul si conceptele, ca sa fiti capabil sa-i coordonati si, la nevoie, sa-i contraziceti, fara a face treaba in locul lor. Faptul ca nu sunteti responsabil pentru munca unui specialist anume nu inseam­na ca nu veti fi responsabil pentru calitatea produsului muncii, daca aceasta afecteaza succesul proiectului pe fonduri europene.

Daca totusi apelati la specialisti, asigurati-va ca sponsorul proiectului intelege de ce nu va asumati dumneavoastra si sarcinile lor si ce va­loare are contributia lor. Unele aptitudini profesionale din domeniile amintite sunt in deficit pe piata muncii, deci s-ar putea sa fie costisitor de angajat. Daca sponsorul considera ca acestea intra in atributiile managerului de proiect, atunci trebuie sa-i explicati ce valoare aduce specialistul, altfel vor aparea tensiuni. Atunci cand nu sunteti sigur daca sa va asumati sau nu o sarcina specializata, puneti-va urmatoarele intrebari:

Intelegeti sarcina suficient de bine incat sa fiti capabil sa definiti complet si in amanunt ce aveti de facut?

Aveti timp sa executati aceasta sarcina fara a va periclita sustenabilitatea proiectului si responsabilitatile de management al proiectului?

Numai daca puteti raspunde afirmativ la toate aceste intrebari va puteti asuma sarcina respectiva.

Metodologiile de management de proiect cuprind o mare bogatie de abordari, asupra carora vom zabovi putin si le vom lua in discutie. Articolul pe care-l aveti in fata nu se doreste o lectie super-sintetica pe marginea acestor subiecte, ci nimic mai mult decat un indicator in directia lor si un indemn de a invata temeinic metodele relevante. Daca aveti idee ce inseamna sa livrezi un proiect si sunteti perfect sincer cu dumneavoastra insiva, recunoasteti ca in cea mai mare parte, a fi un bun manager de proiect inseamna sa ai bun simt.

Cand am debutat eu in managementul de proiect, un manager de proiect cu pregatire formala era o raritate, astazi a inceput sa fie ceva obisnuit. Acestea sunt chestiuni fundamentale, pe care trebuie sa le cunoasca orice manager de proiect, fiindca fac ca lucrurile sa fie mai bine ordonate si mai certe, decat daca managerul s-ar baza numai pe bunul simt rational, si il ajuta sa evite unele dintre pericolele pe care nu le-ar putea recunoaste servindu-se doar de bunul simt.

Author :
Print