Fonduri structurale blog

Amandoua aceste riscuri trebuie sa fie evitate. In continuare, voi arata care sunt domeniile de care trebuie sa va feriti. Tineti minte ca de fiecare data cand, responsabili fiind pentru materializarea unui proiect, constatati ca va petreceti o mare parte din timp ocupandu-va de efectuarea directa a acestor activitati, inseamna ca nu faceti ceea ce trebuie!

Exista o serie de activitati specializate in managementul proiectelor finantate din fonduri europene nerambursabile care trebuie recunoscute ca nefacand parte din atributiile managerului de proiect. Dupa toata aceasta introducere urmeaza o lista cu sapte domenii de specializa­re “inculpate”, activitati care adesea ajung pe umerii managerului de proiect si despre care nici nu stiu cum sa accentuez mai tare ca trebuie sa fie tratate ca sarcini separate si executate de specialisti in domeniu! Cand proiectul este de mica amploare, toate acestea pot fi facute si de manager; cand proiectul este mare, managerul nu trebuie sa le faca el insusi. In lumea afacerilor, e plin peisajul de ruinele unor proiecte care au esuat sau n-au putut fi materializate decat cu mari greutati, tocmai fiindca domeniile de specializare mentionate mai departe ori au fost uitate, ori au fost considerate responsabilitatea directa a managerului de proiect. In unele cazuri, managerul de proiect are pregatirea de profil necesara, dar, asa cum spuneam si mai devreme, el trebuie sa se concentreze pe gestionarea proiectului, nu pe realizarea acestor lucruri. Marea dificultate in managementul proiectelor privinta domeniilor de specializare mentionate aici este ca ele sunt cu toatele lucruri despre care managerul de proiect trebuie sa stie cate ceva si, in anumite conditii strict limitate, poate sa se implice in mod legitim si regulat. Totusi, afirmatia “poate sa se implice in mod legitim si regulat” e cu totul altceva decat o asumare a responsabilitatii primare.

Cele sapte domenii pe care le-am ales sunt simple exemple, chiar daca des intalnite. A sti cand trebuie si cand nu trebuie sa fiti personal implicat sau raspunzator pentru o sarcina este o chestiune care tine de judecata proprie si o decizie care se cere bine cumpanita. Adevarul este ca, in orice situatie data, lucrurile nu pot fi decat rareori judecate “in alb si negru”, deci reflectati la argumentele prezentate aici, fiindca ele incearca sa va ajute sa hotarati daca este sau nu cazul sa executati personal o sarcina.

Analiza economica si stabilirea cerintelor este foarte importanta pentru a obtine finantarea din fonduri europene nerambursabile. Multe proiecte, de exemplu cele care dezvolta o noua tehnologie informati­onala sau un nou produs, necesita definirea si documentarea unor cerinte complexe. In cazul in care cerintele sunt gresite, incomplete, exprimate intr-un mod prea ambiguu sau deficitare din vreun alt punct de vedere, proiectul se poate dovedi irealizabil sau, chiar daca a fost executat, a fost executat degeaba, fiindca a dus la obtinerea unui produs ori serviciu inu­tilizabil, in domeniul constructiilor, lucrarile de edificare a unei cladiri noi nu incep decat dupa ce s-a intocmit documentatia tehnica de rigoare, care documentatie nu e acceptata de client decat daca este intocmita de arhitecti si ingineri proiectanti calificati. Acelasi mod de a gandi trebuie aplicat si in cazul altor proiecte, inclusiv cele din domeniul tehnologiei informatiei si din alte domenii de specializare.

Author :
Print