Fonduri structurale blog

Sunteti deci manager de proiect, stiti ce anume face un manager de proiect si puneti in practica acest lucru, regulat si cu succes. Ce-ar putea sa va in­gradeasca reusita? Exista doua capcane in care managerii de proiect mai cad uneori si care va pot limita realizarile. Prima consta in a incerca sa aplicati competentele generice de management de proiect la situatia in care se impune competenta altui tip de specialist. A doua consta in a incerca sa faceti lucruri pe care alti oameni le fac mai bine. Ca sa evitati aceste capcane si sa atrageti fonduri in 2011, trebuie sa intelegeti limitele cunostintelor si priceperii dumneavoastra.

Acest articol isi propune, asadar, sa discute, sa explice si apoi sa lamureas­ca doua intrebari-cheie referitoare la granitele europene ale competentei de management de proiect:

1. Cand este nevoie de un specialist care poate si sa gestioneze un proiect si cand este nevoie de un manager de proiect profesionist? In multe situatii, managerii de proiect pot fi prinsi in controverse privind faptul ca, pe de o parte, aptitudinile de management de proiect pot fi gasite in arsenalul de competente al multor oameni, deci se ridica intrebarea: “Chiar avem nevoie de manageri de proiect profesionisti?”; iar pe de alta parte, destula lume se intreaba: “Managementul de proiect nu este oare un ansamblu generic de competente, care se poate deci aplica la orice situatie?”. Ceea ce ne conduce la o concluzie fireasca: “De ce un manager care poate sa gestioneze un proiect n-ar putea sa gestioneze si un altul?”. Dumneavoastra trebuie sa intelegeti bine aceasta discutie, astfel incat sa va aplicati competentele asupra unor proiecte adecvate si, de asemenea, ca sa puteti raspunde la obiectii, atunci cand va treziti antrenati intr-o asemenea disputa.

Proiectele complexe sunt cel mai bine gestionate spre materializarea lor cu succes de oameni care se pricep la managementul de proiect si au experienta pe fonduri europene. In 2011, in linii mari vorbind, managementul de proiect este o metoda generica de a administra proiecte, dar a fi manager de proiect nu reprezinta un tip de pregatire profesionala in totalitate generica, pe care s-o poti aplica in cazul oricarui proiect si in orice fel de situatie. Pentru a avea succes, managerii de proiect trebuie sa cunoasca si sa fie capabili sa foloseasca limbajul, conceptele si ideile utilizate in contextul specific al proiectului pe care il gestioneaza.

Acestia sunt suficient de competenti ca sa-si asume responsabilitatea pen­tru materializarea unui proiect, managerul de proiect generalist (sau spus probabil mai precis: specialistul in managementul de proiect) si specialistul sau expertul intr-un anumit domeniu de compartimentare functionala, cum ar fi tehnologia informatiei, resurse umane sau finante, care poate si sa ges­tioneze proiecte. Care dintre cei doi este mai bun, in orice situatie data?

Raspunsul banal ar fi ca acela dintre cei doi care este mai susceptibil sa realizeze cu succes proiectul in cauza. Am sa intru putin in detaliu, inainte de-a incheia discutia, caci trebuie sa recunosc cinstit: cu un asemenea raspuns, fac ca regele Solomon, le dau tuturor dreptate! In practica, alegerea depinde de anvergura, de complexitatea si de domeniul caruia ii apartine continutul proiectului.

Author :
Print