Fonduri structurale blog

Fiti precis!

Aici, lectia simpla, dar fundamentala, este sa evitati confuziile, ambiguitatea si posibilitatea de a provoca reactii divergente, prin folosirea unui limbaj precis si cerand lamuriri, atunci cand alti se exprima ambiguu in comunicarea cu dumneavoastra. Calificativele gen “destul”, “suficient de”, “din belsug”, “un pic” trebuie sa fie evitate, mai ales in situatii formale cum ar fi cea din timpul definirii cerintelor sau cand se face prezentarea situatiei curente a proiectului.

Dumneavoastra trebuie sa definiti si sa stiti precis cate si cati, cat si cat timp.

Incercati sa fiti intotdeauna precis. Mai bine sa pareti pedant din cand in cand, decat sa ratati ideea centrala sau sa comunicati gresit informatii vitale.

Derularea optima a comunicatiilor informale pe fonduri structurale se face sub forma dialogurilor permanente. Orice informatie transmisa poate fi partiala sau incompleta, iar dumneavoastra o puteti aduce la zi si o puteti adapta continuu, pe masura ce dialogul evolueaza. in mod normal, asa “stau de vorba” oamenii si este o modalitate eficace de a-i face pe oameni sa lucreze impreuna, de a va construi relatii interpersonale si de a gestiona derularea dinamica a comunicatiilor.

Imaginati-va insa pentru o clipa ca nu sunteti manager de proiect pe fonduri europene nerambursabile, ci interlocutorul unui asemenea manager, care va pune la curent cu situatia actuala a proiectului. Nu vreti sa stati pur si simplu de vorba, vreti ca el sa va spuna in ce stadiu se afla proiectul. Cand el va spune in ce punct a ajuns proiectul, e posibil sa aveti intrebari, dar la modul ideal vorbind, odata actualizarea terminata, veti fi in deplina cunostinta de cauza cu privire la stadiu. Informatia care v-a fost comunicata este completa, logica si rationala, ca afirmatie in legatura cu situatia curenta. Dupa aceea, poate ca veti dori s-o discutati si sa-i discutati implicatiile sau sa abordati chestiunea mai in detaliu, dar e de preferat ca imaginea pe care v-ati facut-o asupra situa­tiei sa fie una cuprinzatoare. In plus, atunci cand el va informeaza despre stadiul lucrarilor, n-ati vrea sa-l vedeti cum revine dupa cinci minute ca sa va spuna: “A, da, si inca ceva…”, iar dupa alte cinci minute: “De fapt, trebuia sa adaug ca …”. Dumneavoastra va asteptati sa fie un mesaj complet. In fine, nu vi se pare normal ca el sa revina dupa o ora sau, probabil, chiar si la o zi dupa aceea, ca sa va spuna ca totul s-a schimbat. In afara de cazul in care v-a avertizat dinainte ca se petrece ceva semnificativ, de natura sa modifice situatia curenta, in intervalul de timp respectiv, probabil ca nu veti dori o noua actualizare a datelor decat dupa o saptamana sau dupa o luna. Vreti sa fiti informat la intervale de timp regulate.

Exista o mare varietate de informatii-cheie pentru care dialogul informai nu constituie un mecanism adecvat de comunicare, in mediul de lucru al unui proiect. Mai precis, informatiile faptice cum ar fi stadiul proiectului, riscurile si problemele, si ordinele privind lucrarile de executat in continuare trebuie sa fie prezentate ca mesaje complete, transmise separat la anumite intervale de timp.

Author :
Print