Fonduri structurale blog

In majoritatea proiectelor pe fonduri structurale exista specialisti de un gen sau altul, fiecare cu propriul jargon si cu propriile instrumente de comunicare. In plus, multe firme au un bagaj lingvistic specializat, datorat sectorului economic din care fac parte, modului in care sunt organizate sau pur si simplu fiindca este un element al culturii lor organizationale. Capacitatea de a asimila si de a folosi limbajul diverselor categorii de persoane implicate intr-un proiect este indispensabila pentru managerii de proiect.

Pentru un auditoriu influent, in mod specific, merita asadar sa faceti efortul serios de-a reflecta la urmatoarele aspecte:

Ce este relevant pentru acest auditoriu? Multe elemente caracteristice ale proiectului nu vor fi, iar publicul dumneavoastra n-are nici prea mult timp la dispozitie, nici rabdare. Un punct de pornire judicios ar fi sa va puneti singur in discutie motivatia — de ce faceti prezentarea tocmai in fata acestor oameni si ce vor ei de la ea? insirati intrebarile la care auditoriul dumneavoastra va putea sa raspunda dupa prezentare si pe cele la care n-ar fi putut sa raspunda inainte.

Cateva exemple tipice de asemenea intrebari ar fi:

– Care este situatia curenta?

– Care sunt riscurile si problemele de luat in considerare?

– Ce altceva credeti ca ar trebui sa stim?

– Exista vreun lucru pe care l-am putea face noi, pentru ca situatia sa fie mai buna/mai usor de gestionat?

– De regula, ei nu vor fi interesati de lucruri cum ar fi amanunte despre felul in care functioneaza procesul de control al schimba­rilor sau ce versiune de MS Project folositi.

Daca nu puteti identifica intrebarile la care raspunde prezentarea dumnea­voastra, atunci e foarte probabil sa se soldeze cu un esec. E bine sa aveti tot timpul in minte ce vor sa vada auditoriile influente, in mod special, atunci cand li se prezinta pe calea normala un proiect: siguranta ca sunteti stapan pe ceea ce faceti si siguranta ca le spuneti tot adevarul.

Ce simt interlocutorii dumneavoastra si ce gandesc? Nu sunteti un clarvazator care citeste gandurile celorlalti – normal, nimeni nu este, dar toti avem, intr-o masura mai mare sau mai mica, instinctul de-a simti ce simt ceilalti si acest lucru devine deosebit de important cu auditoriile influente. incercati sa va dati seama, cat de cat in ce stare de spirit sunt oamenii din fata dumneavoastra. Nu in­totdeauna veti avea de ales, dar incercati macar sa pastrati mesajele dificile pentru momentul in care par sa fie bine dispusi in comunicarea pe fonduri structurale.

Author :
Print