Fonduri structurale blog

Un tip foarte important de informatie care trebuie sa fie frecvent comunicata in cadrul unui proiect il reprezinta gradul de risc. Poate fi o treaba dificila, nu numai sa transmiteti conceptul fundamental de “risc”, ci si ca persoana cu care comunicati sa-i inteleaga implicatiile. Eu am vazut o multime de prezentari destinate factorilor de decizie, in care managerul de proiect pe fonduri structurale inventariaza grabit si deplorabil riscurile. Lucru care le poate parea celorlalti un fel de “Poftim, acestea sunt riscurile, dar nu va bateti capul cu ele, pentru ca am eu grija sa le tin sub control si le-am inclus in prezentare doar fiindca asa mi s-a cerut”. Ori este o afirmatie gresita si riscurile s-ar putea intr-adevar sa deraieze pro­iectul, ori, daca este adevarata, riscurile sunt minore si probabil ca nici nu era cazul, de la bun inceput, sa le comunicati factorilor de decizie.

Comunicati o conceptie clar definita a riscurilor. Clientul dumneavoastra trebuie sa inteleaga ca proiectul se poate solda efectiv cu un esec si nu sa-si inchipuie ca ii povestiti pur si simplu despre ceva care se afla in sfera dum­neavoastra de atributii manageriale. incepeti prin a va asigura ca termenul “risc” este efectiv inteles in contextul conceptual al unui proiect, si nu cu semnificatia lui uzuala din limbajul cotidian.

Asteptati-va ca ei sa va intrebe ce se poate face in privinta riscului (daca n-o fac, se prea poate sa fi presupus ca nu este o problema pentru ei sau sa nu-si fi dat seama de posibilul impact al riscului respectiv) si fiti pregatit cu un raspuns la aceasta intrebare.

Comunicatiile informale dau rezultate bune cu anumite categorii de cli­enti, dar devin deosebit de importante in dialogul cu echipa dumneavoastra de proiect. Managerul de proiect finantat din fonduri structurale care se bizuie numai pe informatii formal structurate este putin probabil sa inteleaga toate problemele si nici sanse mari nu are sa-si dezvolte o relatie buna cu echipa de proiect. Simplul fapt ca treceti o data sau de doua ori pe zi pe la membrii echipei, ca sa-i intrebati ce mai fac si cum merge, va da la iveala tot felul de informatii vitale, va ajuta la crearea unei legaturi afective intre dumneavoastra ca manager si echipa de proiect, si, de o maniera destinsa, poate garanta ca datele care vi se prezinta in privinta ritmului de inaintare al proiectului si a situatiei curente nu intra in discordanta cu ceea ce intampina efectiv membrii echipei. De asemenea, va va permite sa observati indiciile de comunicare non-verbale si sa sesizati lucruri cum ar fi starile afective, a caror intelegere este absolut esentiala pentru un management optim al fortei de munca.

Author :
Print