Fonduri structurale blog

Bun, deci aveti acum un set de cerinte minunat si cuprinzator, pe care toata lumea din cadrul proiectului le intelege. Stiti ca exista cateva ipoteze, dar ele sunt clare si explicite, iar dumneavoastra stiti ce se va intampla, daca se dovedeste la unmoment dat ca nu se adeveresc. De asemenea, ati pus la punct mecanisme eficiente pentru reluarea periodica a discutiei cu clientul dumneavoastra, ca sa verificati ca nu s-a schimbat nimic. Proiectul a demarat in forta si lucrurile incep sa se miste vizibil.

Managementul de proiect nu actioneaza intr-un spatiu inchis si opac, ca proverbiala “cutie neagra”. Chiar si atunci cand stiti tot ceea ce faceti, trebuie sa va intoarceti si sa stati de vorba cu clientul si sa discutati permanent cu echipa de proiect. Una dintre diferentele absolut fundamentale care il deosebesc pe managerul bun de cel exceptional este adeseori data de volumul comunicatiilor regulate.

Ar trebui sa fie evident de ce aveti nevoie sa comunicati cu echipa dumneavoastra de proiect. Dat fiind ca detineti o documentatie cu sfera proiectului si cu cerintele aferente, s-ar putea sa fie mai putin evident de ce aveti nevoie sa comunicati cu clientul dumneavoastra. Totusi, mai degraba decat sa expediati cu indiferenta acest aspect ca fiind prea banal, merita realmente sa priviti lucrurile din perspectiva clientului, fiindca stimuleaza intelegerea si posibilitatea unui angajament empatic si complet.

De obicei, nici banii pe care-i cheltuiti, nici resursele pe care le folositi nu sunt ale dumneavoastra, si proprietarii resurselor au dreptul sa stie exact cum merg lucrurile si daca resursele sunt folosite bine.

In majoritatea organizatiilor, resursele de un gen sau altul sunt putine sau limitate si dumneavoastra, ca manager de proiect pe fonduri europene nerambursabile, e bine sa tineti minte ca ele pot oricand sa fie alocate in alta parte. Se poate face cu usurinta redirijarea spre alte activitati a celor mai uzuale resurse, respectiv banii si timpul de munca al oamenilor, pentru manageri, optiunea de a le repartiza unui proiect trebuie sa rezulte dintr-un proces permanent de alegere. Pentru ca un proiect sa ramana in continuare un succes, trebuie sa aiba acces neintrerupt la resurse. Managerii nu vor continua sa aloce oameni, decat daca vad ca merita efortul si ca se face treaba. Dumneavoastra trebuie nu numai sa materializati rezultatele asteptate, ci si sa fiti vazut ca faceti acest lucru, ceea ce nu se va intampla decat daca le spuneti clientilor dumneavoastra!

Toata aceasta portiune a capitolului a fost despre cum sa-i ascultati pe clienti si cum sa le puneti intrebarile potrivite la momentul potrivit. Odata ce veti fi facut acest lucru, veti avea un set complet de cerinte ale clientului.

Urmatorul lucru pe care il aveti de facut este sa le transformati intr-un proiect. Cu asta se ocupa managerii de proiecte pe fonduri europene nerambursabile.

Nu suna deloc complicat. Pentru a face asa ceva, insa, trebuie sa stiti bine ce sunt cerintele, de ce exista ele si cum se transforma ele intr-un plan de proiect. In caz contrar, va va fi greu sa-i dati o forma proiectului si sa-1 derulati si veti constata ca veti avea mari dificultati sa coordonati o echipa — membrilor echipei trebuie sa li se explice ce au de facut si munca lor tre­buie pusa intr-un context.

Author :
Print