Fonduri structurale blog

Abordarile in materie de reunire a cerintelor au evoluat de-a lungul timpului, mai ales in cazul demersurilor axate pe tehnologie. Metodologiile structurate initiale se bazau pe explicitarea integrala si detaliata a tuturor cerintelor inca de la inceputul proiectului. Nu se trecea in etapa urmatoare de evolutie decat in clipa in care se cunosteau in totalitate cerintele. Abordarilor de acest tip li s-a atribuit titulatura generica de “procedeu in cascada”, dat fiind ca impun finalizarea completa a unei etape dintr-un proiect finantat pe fonduri europene structurale, in intregimea sa, pentru a se putea trece la etapa urmatoare, in cadrul proce­selor unidirectionale care alcatuiesc proiectul. Aidoma unei ape curgatoare, proiectul nu inainteaza decat intr-o singura directie.

In demersul de stabilire a cerintelor, asteptati-va la diferente de opinie atat in ceea ce priveste continutul lor, cat si gradul lor relativ de importanta. Numai proiectele chiar extrem de simple au in mod clar un singur client care enunta toate cerintele, deci trebuie sa existe un oarecare mecanism pentru punerea de acord asupra a ceea ce conteaza in mod legitim drept cerinta. Acesta poate fi pur si simplu regula ca decizia sa-i apartina sponsorului, dar la fel de bine poate insemna infiintarea unei comisii de specialitate care sa aiba capacitatea de a rezolva orice conflicte referitoare la cerinte. Cautati sa faceti acest mecanism cat mai simplu posibil — altfel riscati sa nu depasiti in veci stadiul stabilirii cerintelor din cadrul unui proiect! (Oamenii pot sa gaseasca si sa analizeze cerinte la infinit. Una dintre primele dumneavoastra indatoriri este de a prelua controlul asupra acestui proces si de a avea grija sa-1 vedeti incheiat in timp util.)

Prima idee pe care am consemnat-o aici referitor la stabilirea cerintelor a fost ca nu trebuie sa presupuneti nimic. Odata ce ati documentat cerintele si ati cazut de acord asupra lor cu clientul, presupunerea ca ele nu se vor schimba in timp ar fi o ipoteza cel putin neinspirata. Periodic, reluati discutia cu cli­entul si verificati cerintele definitorii de baza; atunci cand se iau decizii-cheie intemeiate pe acestea si care vor modifica sau vor configura parti importante ale proiectului, verificati-le impreuna cu clientul dumneavoastra. A-i pune pe oameni in fata unei asertiuni de tipul: “Facem lucrul x fiindca ne-ati cerut lucrul y” reprezinta o modalitate foarte eficace de a-i obliga sa vada ce im­plicatii au doleantele lor si, plecand de aici, sa hotarasca daca erau realmente intemeiate si daca trebuie sa fie schimbate.

N-o faceti doar o singura data; continuati sa revedeti lucrurile impreuna cu clientul! Dumneavoastra insiva trebuie sa ramaneti permanent vigilent in legatura cu aceasta problema: nu cumva s-au schimbat cerintele, nu cumva s-au schimbat ipotezele? Toate proiectele bune pe fonduri europene au un proces de control al schimbarilor, care poate sa fie utilizat atunci cand se schimba cerintele, pentru a se gestiona evaluarea si efectul schimbarii respective asupra proiectului si pentru a se obtine acordul in privinta ei, atunci cand are loc. Procesul de control ramane insa un simplu mecanism de gestionare a schimbarilor, nu el este cel care genereaza schimbarile!

Author :
Print