Fonduri structurale blog

Extragerea progresiva, cizelarea, elaborarea documentatiei de sustinere si verificarea cerintelor reprezinta o competenta profesionala de sine statatoare, in cadrul proiectelor mai complexe, ea nici nu intra in atributiile managerului de proiect, ci constituie un demers specializat denumit “analiza economica” (vom aborda mai amanuntit acest subiect). Totusi, chiar daca nu este treaba managerului de proiect sa faca inregistrarea tuturor cerintelor detaliate, el trebuie sa se asigure ca acestea sunt complete. in plus, sarcina de a obtine anumite tipuri de cerinte, “cerintele de obiect”, este in mod specific rolul managerului de proiect. (Acest aspect este descris amanuntit mai jos.) Se poate problema si altfel: delimitarea obiectului de activitate este, in fapt, ultimul pas necesar pentru demararea proiectului; culegerea cerintelor fondurilor europene structurale este, in mod normal, o activitate care continua pe toata durata de viata a proiectului.
Orice curs elementar de management de proiect ne invata ca managerii de proiect trebuie sa afle si sa documenteze, intr-un fel sau altul, ceea ce doreste clientul, si va pune un accent deosebit pe importanta cunoasterii sferei de cuprindere.
Multi manageri de proiect poarta peste tot dupa ei documente-sablon pentru delimitarea sferei proiectului si pentru definirea lui. Ei demareaza fiecare proiect prin completarea pur si simplu a spatiilor libere din modelele respective, lucru care poate fi atat eficace, cat si eficient. Problema nu rezida insa in a nu sti ce informatii sa obtii, in general, ci in a-ti da seama cum trebuie sa procedezi pentru a le obtine si in a aprecia cand ti se pun la dispozitie suficiente detalii si cand ai nevoie de mai multe. Mult prea adesea, din pacate, managerii de proiect se fac vinovati de a nu fi depus destul efort in procesul de intelegere a nevoilor clientului si de a fi luat de bun ceea ce li s-a spus initial.
Chiar daca exista momente anume cand are o importanta cruciala sa ascultati ce vi se spune, a-l asculta pe client pentru a-l intelege este ceva ce managerii de proiect trebuie sa invete sa faca pe toata durata de viata a unui proiect. Fara pretentia de a scrie un tratat pe tema analizei economice, exista sase lectii-cheie pentru managerul de proiect, atunci cand se pune problema sa inteleaga nevoile clientului:
Explicitati supozitiile: reduceti la minimum numarul ipotezelor si, daca realmente trebuie sa faceti presupuneri, faceti-le in mod clar si impartasiti-le cu clientul.
Stabiliti o definitie clara a obiectului proiectului: si asigurati-va ca puteti s-o redactati in termeni relevanti si pentru dumneavoastra, si pentru client. Daca nu puteti defini in scris obiectul de activitate, probabil ca nu-l intelegeti in totalitate si e aproape sigur ca veti intampina dificultati in a-l comunica si celorlalti membri ai echipei.
Asigurati-va ca intelegeti cerintele fondurilor europene structurale si modul in care se coreleaza ele cu proiectul pe care-l administrati: asteptati-va la divergente de opinie intre clienti diferiti, in legatura cu cerintele, si puneti in functiune un mecanism sau altul de solutionare a acestor “divergente.
Nu incetati sa verificati ceea ce stiti si sa va imbunatatiti bagajul de informatii: lucrurile se schimba si certitudinile de saptamana trecu¬ta nu sunt neaparat aceleasi cu certitudinile de saptamana aceasta.
Cautati sa-l intelegeti pe client: fiindca aceasta inseamna mai mult decat a intelege, pur si simplu, lucrurile documentate in specificatia cerintelor.
Este proiectul clientului, nu al dumneavoastra: atitudinea pe care o adoptati fata de contributia clientului este importanta.

Author :
Print