Fonduri structurale blog

La modul general vorbind, managerul de proiect pe fonduri europene trebuie:

Sa-i identifice pe clienti, impartiti pe categorii: daca luati la bani marunti lista de mai jos, va dati seama imediat ca aceasta impartire nu e neaparat chiar atat de simpla pe cat ar putea parea la prima ve­dere. Pentru fiecare proiect in care sunteti implicat, revedeti definitiile din lista de mai sus si asigurati-va ca stiti precis cat de important este fiecare grup de clienti, din perspectiva modelului si reusitei proiectului.

Sa identifice si sa ierarhizeze capacitatea de influenta critica si importanta fiecarui tip de client: unii clienti sunt mai importanti decat altii, iar dumneavoastra veti avea la dispozitie un timp limi­tat, care nu va va permite sa comunicati la fel de exhaustiv cu toata lumea. Nu folositi acest lucru ca pe o scuza pentru un management neglijent al relatiilor cu clientii, dar in cea mai mare parte a timpului va trebui realmente sa va concentrati atentia asupra celor mai impor­tanti clienti.

Sa stabileasca ce fel de informatii sunt relevante pentru ei: nece­sarul de informatii difera in functie de tipul clientului. Un finantator se va ingrijora de regula pentru cat de mult ati cheltuit, raportat la cat de departe ati ajuns cu executarea proiectului, pe cand clientul final va fi mai preocupat de masura in care rezultatele finale corespund nevoilor sale.

Sa stabileasca modelul, momentul, mijloacele si metodele optime de comu­nicare mai departe a informatiilor: cu unele grupuri de clienti va fi nevoie de comunicatii foarte frecvente, posibil chiar zilnic. Altii se vor multumi sa fie informati mai rar. Am vazut modele de proiecte pe fonduri europene derulate cu foarte mare succes in care anumitor grupuri de clienti nu li s-ati transmis decat trimestrial comunicatii, si inca pe scurt. Unii au nevoie de raportari foarte detaliate, altora le ajung e-mailuri de un singur rand.

Sa stabileasca de ce anume are nevoie in schimb de la client: circu­latia informatiilor este un proces care se desfasoara in ambele sensuri. Adeseori, managerii de proiecte pe fonduri europene le trimit clientilor o gramada de infor­matii, fara sa se gandeasca la ce ar putea obtine in schimb; indiferent daca e vorba de ceva cerinte suplimentare sau de promisiunea de a face ceva care sa ajute proiectul sau pe managerul de proiect.

Managerii de proiecte pe fonduri europene chiar au nevoie sa dialogheze cu membrii relevanti ai comunitatii clientilor, adica sa le vorbeasca si sa-i asculte in mod regulat. Clientul relevant pentru o anume situatie nu va fi intotdeauna acelasi, deci va trebui sa va faceti timp si sa analizati care dintre categoriile de clienti se potriveste in fiecare caz.

Author :
Print