Fonduri structurale blog

In continuare, haideti sa analizam pe scurt intr-un model de proiect pe fonduri europene nerambursabile: cine sunt acesti oameni, cat de important este fiecare dintre aceste trei grupuri pe care le-am identificat si ce trebuie sa ia in considerare managerul de proiect, in fiecare caz.

Principalele comunicatii pe care le va efectua managerul de proiect in mod curent vor fi cele cu echipa de proiect. N-ar trebui sa mai fie nevoie s-o spunem, dar fara acestea, proiectul nu va apuca nici macar sa demareze din blocstarturi! In tot ceea ce priveste echipa de proiect, managerul proiectului este evident ca trebuie sa comunice cu membrii echipei, pentru a le arata ce trebuie facut si pentru a le dirija munca.

In lumea afacerilor, expresia “clientul e stapan” a devenit o mantra atat de banala, incat nu trebuie decat rareori sa fie spusa, iar cand chiar o rosteste cineva, suna ca un cliseu. Asa cum am aratat, toate proiectele au un client si totusi, rar intalnesti un manager de proiect care sa gandeasca realmente in termenii unei relatii client-furnizor. Cat de intens va concentrati pe client, atunci cand va gestionati proiectele? Exista de obicei un decalaj intre teoria concentrarii pe client si practica din cadrul proiectelor. Un motiv pentru care apare acest decalaj ar fi acela ca, adeseori, aceasta valenta a proiectului este considerata de la sine inteleasa, din moment ce clientul a definit si a documentat, in mod normal, niste cerinte. Celalalt motiv ar fi ca insasi notiunea de “client”, in totalitatea sa, se poate dovedi una complexa, in cadrul untii proiect de anvergura.

Cine face parte din echipa de proiect este, probabil, evident, dar analizati cu bagare de seama cine altcineva mai trebuie sa fie inclus in procesul comunicatiilor dumneavoastra regulate. Aveti vreun furnizor tert care sa-si fi asumat indeplinirea unor activitati esentiale pentru executia proiectului? Aveti vreun specialist care sa nu contribuie decat pentru scurte perioade la executia proiectului? Grupurile de acest tip trebuie sa fie dirijate la fel de mult ca oricare dintre membrii echipei propriu-zise de proiect. Daca nu puteti fi siguri ca toata lumea din cadrul proiectului stie tot ce are nevoie sa stie, pentru a-si face treaba si pentru a si-o face corect, atunci este nevoie de mai multa comunicare.

Daca nu reusiti in mod continuu si constient sa ramaneti concentrat pe dezideratele clientului dumneavoastra si sa le indepliniti (sau macar sa gestionati asteptarile in privinta lor), satisfactia clientului va scadea si proiectul dumneavoastra nu va fi 100% succesul care ar putea sa fie. Si nu e vorba numai de a-i da vesti bune clientului sau de a face numai ceea ce doreste el, ci si de a avea o relatie onesta si caracterizata prin incredere reciproca, in care dati dovada de empatie si de o buna cunoastere a nevoilor lui.

Author :
Print