Fonduri structurale blog

Daca Piata Monetara Internationala a rezolvat elementele principale ale procesului de comunicare economica prin bani (problema cunoasterii nivelului international al valorii, emiterea semnelor banesti necesare transmiterii mesajului valoric, organizarea circuitului semnelor banesti in context international etc.), pietelor financiare si de credit le revin atributii la fel de importante in privinta miscarii internationale a valorii.

Valoarea intrata in circuit international este supusa unor procese de repartitie de natura financiara si de credit. Aceste procese de repartitie sunt determinate de efectele de sistem ale comunitatii mondiale, de desfasurarea reala a fenomenelor economice din cadrul Economiei mondiale. Astfel, organizarea unor activitati de ordin politic, cultural, militar etc. la nivel regional sau international si functionarea institutiilor corespunzatoare acestor activitati (cum ar fi O.N.U., U.N.E.S.C.O., N.A.T.O.) impun formarea unor fonduri structurale nerambursabile cu caracter international pentru acoperirea cheltuielilor de capital si de functionare.

Constientizarea responsabilitatilor mondiale a dus la sinteza unor probleme cu caracter global (subdezvoltare, poluarea mediului, conflictele locale si regionale etc.) impune, de asemenea, constituirea unor fonduri financiare structurale internationale pentru rezolvarea acestor probleme globale prin cercetari stiintifice, consfatuiri, actiuni directe de interventie etc.

Probleme de repartitie financiara si de credit sunt cerute si de formarea uniunilor economice regionale (de tipul Uniunii Europene), precum si de functionarea institutiilor lor care au misiunea sa rezolve probleme de investitii, compensarea diferentelor de preturi etc.). De asemenea, dezvoltarea economica a fiecarui stat pune probleme economice care implica repartitie financiara si de credit in context international. Insuficienta fondurilor financiare de pe piata interna, precum si necesitatea unor fonduri in valuta cu circulatie internationala fac ca fiecare stat sa caute intrarea pe pietele financiare si de credit ale altor tari sau de pe piata mondiala.

La nivelul anilor ’90, operatiunile pe piata financiara internationala se ridica la 350-400 miliarde dolari pentru programe de investitii, plasamente de titluri, ajutoare internationale, cotizatii, constituiri de fonduri internationale etc. Daca avem in vedere ca majoritatea legaturilor economice internationale de tip export /import trec prin zona creditului (comercial si bancar), atunci putem spune ca fenomenul repartitiei prin credit depaseste anual cifra de 5000 de miliarde de dolari.

Aceasta piata se afla in componenta procesului de comunicare economica prin bani in cadrul subiectului. Piata respectiva preia o parte a valorii obtinute in context national pentru a-i da destinatii internationale de natura financiara.

Destinatiile respective pe care le capata informatia valorica redata printr-un etalon international se refera la precizarea:

– partilor implicate in repartitie,

– obiectivele beneficiare ale repartitiei financiare,

– conditiile de acces, de folosire si rambursare a fondurilor,

– conditiile de cost. Aceste informatii specifice pietei financiare sunt simbolizate prin informatia valorica structurata financiar.

Author :
Print