Fonduri structurale blog

DEX-ul ne explica foarte clar si concis cam cu ce se mananca o democratie.

Dupa sugubatul instrument explicativ treaba asta pe nume “democratie” ar fi ceva in genul unui forme de organizare si conducere a unei societati, in care Nenea Poporu’ are puterea si o exercita “dupa cum vrea muschii lui”, adica direct, personal sau indirect, prin reprezentanti. Cum in zilele noastre direct e, practic, imposibil sa iti exerciti puterea, normal ca se apeleaza la reprezentanti. Mai precis spus, un senator la 160.000 bucati alegatori iar un deputat pentru 70.000 bucati din aceeasi marfa. Problema e ca majoritatea acestor reprezentanti, o data ajunsi in fotoliile de demnitari, uita care le este calitatea, aceea de functionari angajati de popor sa le protejeze interesele si sa administreze Tara cat se poate mai bine, si se comporta ca niste alesi ai lui Dumnezeu. Ca atare, saracuta Constitutie, care va face 18 anisori acum, in 2009, e calcata sistematic in picioare. De fondurile structurale europene nici nu mai vorbim …

Foarte putine articole ale actului legislativ fundamental al Romaniei au scapat nebatjocorite de vietatile politice care au populat si populeaza fauna scenei politice actuale. Inainte de a le numi, sa aruncam o privire asupra unui portret al clasei politice din vremea Omului Eminescu, panorama (plina de panarame) atat de valabila si astazi: “Quintesenta de mizerii de la crestet pana-n talpa (…) Oameni vrednici ca sa saza in zidirea sfintei Golii (N.M.: De ce nu Gherla sau Jilava?!) /In camasi cu maneci lunge si pe capete scufie, /Ne fac legi si ne pun biruri, ne vorbesc filosofie. (…) Spuma asta-nveninata, asta plebe, ast gunoi (…) Tot ce-n tarile vecine e smintit si starpitura,/ Tot ce-i insemnat cu pata putrejunii de natura,/ Tot ce e perfid si lacom, tot Fanarul, toti ilotii (…) Incat fonfii si flecarii, gagautii si gusatii,/ Balbaiti cu gura stramba sunt stapanii astei natii!”.

Parca vad cum clatinati din cap si ii dati dreptate lui Eminescu. Ce ziceti? Cata dreptate a putut avea si cum va vine sa rostiti invocarea: “Cum nu vii tu, Tepes doamne…”?!

Author :
Print